Är ett tyngdtäcke från Qoali lösningen på allt?

Ett tyngdtäcke kan göra en stor skillnad, men givetvis inte lösningen på allt. Det finns mycket du kan göra på egen hand innan du skaffar ett tyngdtäcke för att förbättra sömnen, minska stressen och ångesten som gror i kroppen. Det gäller även att hålla kvar vid bra rutiner även när man skaffat sig ett tyngdtäcke. Det säger sig själv att det kanske inte är en god idé att ligga i sängen under tyngdtäcket och svara på mail klockan 22.00. Sömnhygienen (undvik koffein efter kl.15.00, sov i ett mörkt rum, använd inte mobilen/datorn på kvällen etc.) är minst lika viktig för att ge dig själv rätt förutsättningar till bra sömn. I detta inlägg tänkte vi dock fokusera på stress och dess fällor.

Fem minuters mental återhämtning

Experter menar på att fem minuter mental återhämtning om dagen räcker för att motverka den negativa stressen och göra oss psykiskt hälsosamma längre. Idag vill vi hinna med så mycket som möjligt och för att lyckas med det så är vi beredda att prioritera bort vila, avkoppling och återhämtning. Att balansera på gränsen till utbrändhet har blivit allt vanligare. Idag anses man vara "duktig" om man har för mycket på agendan - än tvärtom.

Det är helt ok att gasa lite extra under vissa perioder, men det är viktigt att det ges utrymme för mental återhämtning. Hur länge man kan accelerera utan återhämtning är väldigt individuellt, där dem som har ett roligt jobb förmodligen har en högre stresströskel. 

Hur kan då stress-symptomen te sig:

  • Det kan leda till sömnsvårigheter,
  • Svårt att fokusera,
  • Nedstämdhet,
  • Kortare "stubin",
  • Och i värsta fall utbrändhet.

Vilka konkreta metoder kan du då använda för att undvika ovanstående. Det första exemplet har du säkert hört ett antal gånger, meditation. Det är i särklass det bästa du kan erbjuda din mentala hälsa. Du behöver inte gå ut hårt och tänka att du behöver sitta på en klippa i ensamhet under 6h. Man har sett att det gör stor skillnad med fem, tio minuter om dagen.

Tyngdtäcke för bättre återhämtning

 

Nedan följer tre konkreta tips för återhämtning i vardagen:

1. Ta medvetna pauser

En liten paus i vardagen gör stor skillnad. Du kan passa på att lyssna på andningen varje gång du stannar för rött med bilen, gör det till en vana. Innan du ska sätta igång med något kan du börja med att gå ut en sväng i naturen om möjligt, det blir en omstart för hjärnan. Titta ut genom fönstret och notera vad som händer. Använd helt enkelt de knep som passar dig bäst.

2. Lär dig meditera

Meditation har nästan blivit en trend idag, vilket är bra. Det har gjort att det finns otaliga appar på marknaden som kan hjälpa dig att komma igång. Det finns även helt kostnadsfria appar, så det behöver inte kosta pengar. Du kan också söka upp många bra klipp på YouTube. Ge det en chans och försök ha kontinuitet!

3. Gör dig själv glad

Fundera över vad du mår bra av och vad som gör dig glad. Bestäm dig sedan för att göra de sakerna oftare. Vi är bra på att lägga in alla måsten i kalendern, men du kan likväl skriva upp att du ska måla varje torsdagskväll. Genom att göra mindre av det som känns som måsten och mer av det som ger oss positiva känslor kan vi minska på oro och stress i vardagen

Jag vill skaffa ett tyngdtäcke 

Ett tyngdtäcke är inte hela lösningen, men ett fantastiskt komplement. De goda effekterna är väl dokumenterade och vilar på en vetenskaplig grund. Är du sugen på att läsa mer om Qoalis tyngdtäcke, så kan du göra det HÄR

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte på att höra av dig till oss via chatt ikonen längst ner till höger så hjälper vi dig.