Barn som har svårt att sova

Barn som har svårt att sova är någonting som många föräldrar får erfara. Många gånger är det ingenting som man behöver vara orolig för, men vi alla behöver sömn för att återhämta oss. Inte minst barn som även växer och utvecklas. Om du upplever att ditt barn har svårt att sova så finns det tacksamt nog hjälp att få!

 

Innehåll

  • Hur mycket sömn behövs?
  • Orsaker till dålig sömn
  • Hjälpmedel mot dålig sömn

 

Hur mycket sömn behövs? 

Som nämnts tidigare så behöver vi alla sömn för att kunna återhämta oss från dagens alla händelser och intryck. Särskilt barn som fortfarande växer och utvecklas. Men hur mycket sömn behöver barn egentligen? 

Enligt Vårdguiden, som är en tjänst från Sveriges landsting och regioner, är barn i behov av följande sömn: 

0–3 månader – De allra minsta barnen behöver mest sömn, mellan 15–18 timmar per dygn. I den här åldern är dock sömnen högst individuell och kan variera från barn till barn. 

3–12 månader – Behöver upp till 17 timmar sömn per dygn.

1–3 år – Behöver mellan 12–13 timmar sömn per dygn.

3–6 år – Behöver mellan 11–12 timmar sömn per dygn.

6–12 år – Behöver mellan 10–11 timmar sömn per dygn.

12+ år – Barn som är i åldern 12 år och uppåt behöver mellan 8–9 timmar sömn per dygn, men även i denna åldern kan det vara högst individuellt då många barn kan behöva mer sömn i puberteten.

Om du upplever att ditt barn har svårt att somna eller sover dåligt behöver du många gånger inte oroa dig, då barn kan sova sämre i vissa perioder. Det finns också många naturliga saker som kan vara orsaken till den dåliga sömnen.

 

Orsaker till dålig sömn

Några utav de vanliga orsakerna till dålig sömn hos barn är:

  • Förkylningar
  • Tänder som är påväg fram
  • Växtvärk
  • Allergisk reaktion
  • Nervös eller stressad över skolan
  • Någonting har hänt som gjort ett stort intryck på barnet
  • Drömmer mardrömmar

 

Hjälpmedel mot dålig sömn 

Om du märker att ditt barn besväras mycket utav den dåliga sömnen och det börjar påverka vardagen på ett negativt sätt, kan du med fördel ta hjälp av ett tyngdtäcke. Ett sömnhjälpmedel som har positivt dokumenterad effekt mot bland annat sömnsvårigheter, ångest och stress. Det är också ett hjälpmedel som länge har använts inom det medicinska samfundet. 

Ett tyngdtäcke är precis som det låter, ett täcke som innehåller ett tungt material. På så sätt omsluter det din kropp på ett sätt som bäst skulle kunna liknas med en varm och skön kram.

Hos oss på Qoali har du möjligheten att köpa ett tyngdtäcke till ett av marknadens förmånligaste pris. Vi skickar alltid våra täcken inom 24 timmar efter beställning och de anländer vanligtvis hos dig inom 1-5 arbetsdagar. Dessutom så bjuder vi på frakten inom hela Sverige, samt fria returer och möjligheten att betala i efterhand via Klarna.

För barn rekommenderar vi vårt lättaste täcke som har en vikt på 4 kg. Testa själv och se hur ditt barns sömn kommer att förbättras!