Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att fylla på energinivåerna på jobbet

Enligt sömnforskaren John Axelsson går det relativt fort att fylla på kroppens energinivåer - en tupplur är ett utmärkt alternativ som gör att vi snabbt känner oss piggare och redo för nya tag. Med hjälp av ett tyngdtäcke som sömnhjälpmedel, kan du lättare ta vara på lunchrasten på jobbet och ta en välbehövlig powernap.
 
Det börjar närma sig eftermiddag på arbetsplatsen och tröttheten kommer långsamt över dig - de flesta känner igen sig i detta. Enligt flera studier beror detta på att kroppens biologiska klocka har ett andra sömnfönster då. Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, berättar att vår dygnsrytm mest troligt är sammanlänkat med vårt dåliga mörkerseende och luktsinne. Det är helt enkelt inte så praktiskt för oss människor att vara vakna på natten. Att vi sedan har ännu ett sömnfönster framåt eftermiddagen är inte helt klart än, men det är kopplat till vår biologiska dygnsrytm.
 
– Korta tupplurar är alldeles utmärkta sätt att kompensera när man fått lite sömn. Det rekommenderar jag för alla, förutom dem som har problem att somna på kvällen, säger John Axelsson till tidningen Byggnadsarbetaren.
 

Svårt att skärma av under eftermiddagen

Det har framkommit i experiment att en timslång tupplur på eftermiddagen innehåller mycket värdefull djupsömn, vilket har stort återhämtningsvärde. Trots fördelarna med en powernap, är det ofta svårt för många att kunna hitta platsen och bekvämligheten.
– Vår samhälleliga dygnsrytm ser inte ut så här. Vi kan inte skärma av oss för att sova på eftermiddagen, så den här dygnsrytmen fungerar inte längre för oss i praktiken, säger Torbjörn Åkerstedt till tidningen Medicinsk Vetenskap.
 

Tyngdtäcke - en smart lösning för bättre sömn

Ett smart och enkelt alternativ för att kunna ta en bekväm tupplur mitt på dagen, exempelvis på jobbet, är att ta hjälp av ett tyngdtäcke - ett erkänt hjälpmedel för sömn. Den sköna och lugnande tyngden från täcket hjälper för både lättare insomning och djupare återhämtning. Täcket är gjort av bomull och har hög andningsförmåga, vilket reglerar temperaturen på ett behagligt sätt. För att minska störande ljud har täcket ljuddämpande vaddering som säkerställer en tyst och lugn vilostund. Vid användning omsluter tyngdtäcket varsamt kroppen och liknar en varm och skön kram. Detta stimulerar kroppen och hjälper den att få ultimat återhämtning och god sömn.
 
Idag används tyngdtäcken av många som lider av sömnproblem och ger goda resultat. I en undersökning rapporterade 63% av deltagarna att de upplevde mindre ångest efter användningen av täcket, medan 73% kände sig betydligt mer avslappnade och utvilade.
 
Väntetiderna för att få tid hos arbetsterapeuter som skriver ut tyngdtäcken är ofta långa och många upplever svårigheter med att få tag i täckena. Hos Qoali erbjuder vi tyngdtäcken till förmånliga priser och snabba leveranser inom hela Sverige. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar!
Köp tyngdtäcke