Här är knepen som hjälper dig att sova bättre

Allt fler svenskar lider av sömnproblem. Oregelbundna måltider och för lite dagsljus är båda faktorer som har en negativ inverkan på din nattsömn. På natten får inte bara kroppen möjlighet att återhämta sig – hjärnan hinner också sortera intryck man samlat på sig under dagen och skapa kopplingar som faktiskt gör oss smartare.

– Vi behöver sömn för att kunna bearbeta våra upplevelser och för att hjärnan ska kunna sortera ut vad som är viktigt och vad som är irrelevant. Sådant befästs under djupsömnen och det kan ge dig insikter och till och med lösningar på problem närhjärnan skapar kopplingar. Du blir en smartare person av att sova gott helt enkelt, förklarar Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala Universitet.

Förutom att kopplingar bildas i sömnen så ges också hjärnan möjlighet att återhämta sig vilket skapar förutsättningar för att kunna prestera på dagtid. Samtidigt är god sömn något som kan förhindra hjärnsjukdomar senare i livet.

– Återhämtningen är så viktig för din inlärning, beslutsfattande och stresshantering. Har man sovit dåligt blir man mer impulsiv och får nedsatt koncentrationsförmåga. Under sömnen rensas också skräpämnen bort som i längden kan leda till Alzheimer och andra hjärnsjukdomar. Med dålig sömn får du inte samma rensningsprocess, berättar Christian Benedict.

 

Tyngdtäcke kan hjälpa vid sömnproblem

Sömnproblem kan förvärras av oregelbundna vanor som att äta vid fel tider och för mycket skärmtid. För att sova bättre finns flera knep man kan ta till, vilket Christian Benedict bland annat tar upp i sin senaste bok Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn. Att sova med ett vikttäcke är till exempel en metod som forskning visat har en lugnande effekt som gör det lättare att somna och att inte vakna under natten.

 

– Det är viktigt att ha en regelbunden dygnsrytm och se till att man får en tydlig kontrast mellan dag och natt. Det är bra att ta sig utomhus under de ljusa timmarna på dagen, minska det artificiella ljuset från skärmar och inte äta för sent. Forskning visar också att de som lider av sömnproblem och insomnia kan sova betydligt bättre med ett tyngdtäcke. Det ger en trygghet och frisätter lugnande hormoner i kroppen som gör att man kan somna in lättare och få en mer sammanhängande sömn.

Så här har ett vikttäcke från Qoali hjälpt Simon Sköld. Läs HÄR!

Vikttäcke, ett erkänt hjälpmedel

Tyngdtäcken har länge varit ett erkänt hjälpmedel som hjälper mot sömnsvårigheter, stress och psykisk oro hos både barn, vuxna och äldre. Vid användning omsluter täcket varsamt din kropp, vilket skulle kunna liknas som en varm och skön kram. Något som ger kroppen stimulans och hjälper den att återhämta sig under natten. Läs mer HÄR!

När du handlar ditt tyngdtäcke hos oss på Qoali lämnar det lagret inom 24 timmar och anländer vanligtvis inom 1-3 arbetsdagar. Självklart erbjuder vi leveranser inom hela Sverige!

Har du några ytterligare frågor eller funderingar? Tveka inte på att höra av dig till oss via chatt ikonen längst ner till höger så hjälper vi dig.

 

Köpa vikttäcke