Semester är tid för återhämtning - eller?

Känner du dig sliten? Perioder med hög stress måste följas av återhämtning. Har du ett fullspäckat schema även på semestern eller finns det tid för att slappa på soffan? Vilka aktiviteter du väljer att prioritera har nämligen stor effekt på din återhämtning.

Det är inte bara härligt när våren avlöser vintern. I takt med solens närvaro skruvas tempot på jobbet och i vardagslivet upp för att sedan nå klimax precis innan det är dags att gå på semester. Många känner sig nog som du, lite extra trötta. Kanske innebar våren sjukdomar som avlöste varandra, VAB-timmar och övertid. Sömnen blir det ofta si och så med i stressiga perioder. Det blir lätt många övertidstimmar och få sömntimmar för att du ska hinna klart med allt som behöver göras klart innan semestern - tiden för långa sovmornar och återhämtning.

Enligt Stressforskningsinstitutet bestäms behovet av återhämtning till stor del av den belastning som du är utsatt för. Det kan handla om såväl arbetsrelaterad stress, som stress i privatlivet. Men även faktorer som: ålder, hälsotillstånd och livsstil kan påverka ditt behov av återhämtning.


Maxa din återhämtning under semestern

Semestern är den tid då alla med brist på återhämtning bör ta sig tid till att varva ner och se till att ladda batterierna. Men hur återhämtar du dig egentligen på bästa sätt? Genom att planera in tid för återhämtning, då du prioriterar bla. sömn, vila och avkoppling, går du stärkt ur och får ut mer av semestern.

Men hur ska du tänka när du ska prioriterar återhämtningen under semestern? Stressforskningsinstitutet* delar in värdet av din återhämtning i fyra olika aktiviteter:


1: Pliktaktiviteter

Detta är saker du måste göra i vardagen, som att betala räkningar, laga mat, diska, tvätta och ta hand om barn. Det är grundstenar du inte kan hoppa över, även om det är aktiviteter som i sig kan höja stressnivåerna. 

2: Lågansträngningsaktiviteter

Att kolla på TV slappandes i soffan eller att bläddra i en tidning är inget som ska förknippas med lathet, utan det är aktiviteter som ligger till stor vikt för återhämtningen. Planera därför in många lata stunder på soffan (eller i hängmattan) i sommar.

3: Sociala aktiviteter

Att umgås med nära och kära är både resursuppbyggande och belastningsreducerande. När du vill umgås, och gör det utan att du måste, ger aktiviteten dig ett ypperligt tillfälle för återhämtning, samt en känsla av socialt stöd. 

4: Fysisk aktivitet

Ingen har väl missat att träning och promenader gör susen för kropp och knopp? Genom att springa eller gå en runda (eller varför inte spela tennis med vänner), skapar du en stunds hjärnvila då du bryter av från exempelvis en arbetsrelaterad aktivitet. 

Vad är det egentligen du ska värdesätta för att orka med resten av året? Vi vill slå ett slag för sömnen i sommar. Så se till att få tid till att slöa på soffan och inte göra någonting, innan du sticker ut på grillfesten eller den där promenaden. 


Behöver du hjälp med att komma till ro i soffan eller när du ska sova. Läs mer här om hur MMA-utövaren Simon Sköld tog hjälp av vårt tyngdtäcke för att maximera sin återhämtning. 


*Stressforskningsintitutet rapport, tema trötthet