Hur du kan påverka

Vad vi som konsumenter väljer att köpa påverkar oss själva och andra människor, natur och hela ekosystem och avgör våra barn och barnbarns möjlighet till en bra framtid. Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt. Här är några saker som du kan tänka på.

Behöver jag detta

Genom att tänka på vad och hur mycket man köper kan vi aktivt påverka vår konsumtion. Försök tex att ändra på dina rutiner för bättre sömn innan du bestämmer dig för att köpa ett tyngdtäcke. Då spar du både på miljön och plånboken.

VÄLJ NOGA

Du har säkert hört uttrycket “du får vad du betalar för. Detta uttryck är mer aktuell än någonsin. Handla produkter med hög kvalitet och hållbar design. När det är dags att göra sig av med täcket eller andra textilprodukter som är en tidlös produkt så kommer den alltid bli efterfrågat någon annanstans. 

 

Var modig

Ställ krav på varumärken och fråga hur de jobbar med hållbarhet. Gör din läxa och välj dem som ligger i framkant.

Tvätta med omtanke

Tvättmaskinen är en fantastisk uppfinning, men vi har en förmåga att överanvända den. Oftast räcker det med att vädra plagget, och små fläckar kan du ta bort med till exempel vit vinäger, bakpulver eller citron.

Cirkulärt tänk

Ge saker du köpt en andra chans och våga köp begagnat. Förläng livslängden på kläder och textiler genom att täcka envisa fläckar och hål med en tygbit eller lagningslapp. När det är dags att säga hejdå – återvinn, sälj vidare eller skänk  till en organisation.