Hur fungerar tyngdtäcke?

Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS). En form av terapi med fysiska och psykologiska fördelar som bygger på beröring. Ett omslutande tryck stimulerar det parasympatiska nervsystemet. Samma nervsystem som sänker din hjärtfrekvens, får musklerna att slappna av och blodcirkulationen att förbättras. Kroppen producerar då må-bra-hormonet serotonin och sömnhormonet melatonin som ger en känsla av lugn i kroppen.

När Qoali-täcket läggs på kroppen och du känner dess tyngd omfamna dig, växlar kroppen från sitt sympatiska nervsystem (det som aktiveras när vi utsätts för stress) till det parasympatiska nervsystemet (det som aktiveras när vi blir lugna). Kroppen stimuleras då att producera serotonin som sedan förvandlas till melatonin – vårt sömnhormon som får kroppen att slappna av. Det kan jämföras med att få en massage som ger en både fysiska och psykiska effekt.

Med andra ord, tung vetenskap bidrar till tung sömn.

Funderar du på vilken vikt som passar dig bäst?

För oss på Qoali är god sömn otroligt viktigt. För att försäkra oss om att ni uppnår optimal sömn med våra tyngdtäcken, erbjuder vi tre olika viktalternativ. Oavsett val av vikt eller kollektion så är designen och effekten baserad på samma vetenskapliga grund.

Däremot finns det inte studier på hur man väljer lämpligast vikt. Därför undviker vi att prata procent som baseras på din kroppsvikt. Vilken tyngd du behöver på ditt täcke har mer att göra med hur pass omkramad man vill känna sig.

Vi anser att Guldlock hade helt rätt; det handlar om att hitta täcket som har rätt tyngd för just dig. Om du är osäker på om du ska välja 6 eller 8kg, ta täcket som är snäppet tyngre. Om du har några frågor kan du alltid kontakta oss!

Vi är unika som människor, även när det gäller sättet vi sover på.

 

6 kg – Just light

Sov lätt som en fjäder med 6 kg. Det här är det lättaste av våra tunga täcken, men fortfarande 3-5 gånger tyngre än ditt nuvarande täcke. Perfekt för alla åldrar när man vill att det ska vara lätt att glida in under täcket.

 

8 kg – Just right

Sov bättre än någonsin med ett täcke på 8 kg. Om Guldlock fick en stor och varm björnkram, hur mycket skulle den väga då? Säkert 8 kg. Det här är vårt populäraste tyngdtäcke och det passar perfekt för både tupplurar och när det är dags att gå i ide.

 

11 kg – Just tight

Sov tungt och djupt med 11 kg. Det här är vårt tyngsta täcke, som ger dig riktigt djup sömn. Med ett tyngdtäcke på 11 kg kommer hela din kropp att slappna av ordentligt. Perfekt alternativ för de som har sovit med tyngdtäcke förut och vill stegra upp.

Att tänka på

Att ha Qoali-täcket över sig och lyfta upp täcket där armarna och handlederna får jobba är två olika situationer. Men låt er inte skrämmas när ni får hem paketet och lyfter upp Qoali-täcket, här behöver man ge den en chans i sin rätta miljö. Att hålla upp 8kg med händerna kan upplevas väldigt tungt för armarna och handlederna. Det är också lätt att man går i tankarna “-ja, det är ju endast några kilos skillnad mellan vikterna så tror jag kör på ett 11kg”. Vi har noga valt ut just dessa tre vikter efter noggranna analyser och feedback från kunder för att passa de olika preferenserna, vilket gör att det är stor skillnad mellan dessa vikter.

Alla våra beskrivningar vänder sig till dig som är fysiskt frisk. Har du en medicinsk bakgrund så ska du alltid rådfråga din läkare. 

Nu när du vet vilken vikt du ska ha på ditt tyngdtäcke så kan du också kolla vilken kollektion som passar dig bäst.